Speeltuinbouwer

Online participatietool

De speeltuinbouwer is een online interactieve participatietool. Deze is ontwikkeld om grote groepen kinderen te kunnen bereiken. Met de speeltuinbouwer kunnen kinderen een speelplek in hun buurt ontwerpen. Zo bouwen zij zelf aan hun eigen bespeelbare woonomgeving. De speeltuinbouwer is bedacht in samenwerking met de gemeente Den Haag en heeft in 2012 de “Jantje Beton SpeelAward” gewonnen.

Het spel leert kinderen op een educatieve manier hun eigen speeltuin te ontwerpen. Door de bouwstenen met speeltoestellen en aanleidingen in het speelveld te slepen kunnen kinderen hun eigen ontwerp maken. Elke bouwsteen kost een bepaald aantal muntjes en heeft een eigen grootte. Door het gegeven aantal munten en de beschikbare ruimte, worden de kinderen gestimuleerd om goed na te denken over speelvormen die ze echt graag in hun speeltuin willen.

Opdrachtgever

Samen met de opdrachtgever wordt de context voor het speelveld bepaald. Deze context is gebaseerd op de realiteit. Alle ontwerpen die worden gemaakt met de Speeltuinbouwer kunnen ook daadwerkelijk worden gerealiseerd! De afmetingen van het speelveld zijn dezelfde als de beschikbare ruimte op locatie, het beschikbare budget wordt omgezet baar bijpassende aantal muntjes. Ook wordt er een keuze gemaakt voor de bouwstenen. Op basis van de visie voor de locatie kan bijvoorbeeld worden gekozen voor alleen maar natuurlijke elementen, sportelementen of juist traditionele speeltoestellen of juist een combinatie van beide.

Stemronde

Vanuit alle ingezonden ontwerpen wordt door een professionele jury ( de opdrachtgever en Speelplan) de beste ontwerpen gekozen. Deze gaan samen met de publiekswinnaar (het ontwerp met de meeste likes) door naar de stemronde. De kinderen kunnen dan een top 3 samenstellen. Het winnende ontwerp wordt vervolgens uitgewerkt tot een realiseerbaar ontwerp.

Voor iedere opdrachtgever wordt door Speelplan een eigen online omgeving aangemaakt, met een eigen link. Speelplan verzorgt het plaatsen van alle informatie over de speelplek en doorloopt samen met de opdrachtgever het gehele proces.

Benieuwd hoe de speeltuinbouwer werkt?

Bekijk onderstaand filmpje en probeer de speeltuinbouwer zelf op : demo.speeltuinbouwer.nl

Bent u geïnteresseerd?

Of wenst u meer informatie te ontvangen