Vóór de zomervakantie van 2019 is aan de kinderen van de Gemeente Oldebroek de buitenspeelkaart uitgedeeld. Met deze kaart kunnen kinderen alle speelplekken in de buurt ontdekken en er staan allerlei buitenspeel-activiteiten op de achterkant van de kaart waar kinderen mee aan de slag kunnen gaan.

Opdrachtgever: Goed Bezig Oldebroek & Gemeente Oldebroek
Locatie: Gemeente Oldebroek

Een buitenspeelkaarts een communicatiemiddel voor kinderen. Door middel van het visualiseren van belangrijke plekken, wordt een thema bekend gemaakt bij de doelgroep (bv. spelen en sporten). Met de kaart worden fysieke plekken uitgelicht in een wijk of dorp. De speelse vormgeving en ondersteunende interactie (bv. prijsvragen en spellen) maken dit een kaart die kinderen uitdaagt om naar buiten te gaan en in beweging te komen. .

Drie van de tien kinderen spelen nooit of slechts één keer per week buiten (onderzoek Jantje Beton, 2018). Alle uitdagingen binnen en op schermen maken het ouders tegenwoordig moeilijk om kinderen aan te sporen naar buiten te gaan. De buitenspeelkaart daagt kinderen uit buiten op avontuur te gaan, te bewegen en hun fantasie te gebruiken.

Het vergroten van bekendheid van de speelplekken bij kinderen kan op verschillende momenten een goede stap zijn. Denk aan de realisatie van een nieuwe wijk, een nieuw speelbeleid, of als terugkoppeling bij een uitgebreid participatietraject.

Klik hier of hier om te kijken hoe de kinderen in Gemeente Oldebroek de kaart gebruiken.