Natuurspeeltuin De Hoef

In maart 2019 is de 21e beheerde speeltuin in de gemeente Utrecht officieel geopend en in gebruik genomen: Natuurspeeltuin De Hoef. Het ontwerp- en realisatieproces van deze geheel nieuwe speeltuin is begeleid door Speelplan in samenwerking met de gemeente Utrecht, stichting De Hoef en een grote groep enthousiaste betrokken bewoners.

Opdrachtgever: Gemeente Utrecht
Locatie: Natuurspeeltuin De Hoef
Realisatie: 2019
Soort plek: Speeltuinvereniging

Inclusieve speeltuin

Natuurspeeltuin De Hoef ligt op het erf van Boerderij De Hoef, een agrarisch monument. Binnen het bestemmingsplan van Leidsche Rijn zag de gemeente een uitgelezen kans om op het erf van de boerderij een halve hectare beschikbaar te maken voor het realiseren van een speeltuin passend binnen het beleidskader beheerde speeltuinen ‘Speelruimte maken we samen’.

Stichting De Hoef beheert de speeltuin, waarbij er samen met gebruikers diverse activiteiten worden georganiseerd. Het doel is om binnen de buurt Hoge Weide en de omliggende buurten in de wijk Leidsche Rijn bekend te staan als dé natuurspeeltuin waar iedereen welkom is. Toegankelijkheid staat bij deze speeltuin hoog in het vaandel. Bij het ontwerp is er rekening gehouden met rolstoelgebruikers, slechtziende- en horende. Oudere kinderen maar ook jonge kinderen kunnen hier naar hartenlust spelen.

De levendigheid in Natuurspeeltuin De Hoef komt voort uit de mensen: samen maken zij de speeltuin tot een toegankelijke inclusieve plek voor iedereen. Zij geven de ruimte aan de kinderen om vrij te ontdekken, te leren, samen te spelen, vieze knieën te krijgen en grensverleggend te spelen om zich zo te kunnen ontwikkelen.

Ontdekken

Kinderen kunnen in alle vrijheid hun spel bedenken en verschillende routes door de speeltuin volgen. Uit op avontuur, seizoenen ervaren door het jaar heen en spelenderwijs de natuur ontdekken. Doordat de toestellen geen eenduidige speelfunctie hebben, is er veel ruimte voor vrije ingeving en creativiteit.