speelplaats hillegom

Openbare speelruimtes Hillegom, Lisse en Teylingen

De gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen werken als ambtelijke organisatie samen onder de naam HLT Samen. In opdracht van deze organisatie heeft Speelplan voor diverse speelplekken het gehele proces opgepakt: begeleiding van de participatie, het maken van de ontwerpen en de bijbehorende uitwerking en uiteindelijk het begeleiden van de aanbesteding en realisatie. Dit heeft al een hoop leuke speelplekken opgeleverd!

Opdrachtgever: Gemeente HLT
Soort plek: Openbare speelruimte

Participatie in ontwerp en in aanleg

Het recente beleid van de gemeente is om de speelplekken te vergroenen en een natuurlijke uitstraling te geven. Hierbij is ook de rol van bewoners erg belangrijk. Bij een eerste bijeenkomst zijn de wensen van bewoners voor de inrichting van hun plek geïnventariseerd. Vervolgens hebben de bewoners kunnen reageren op de plannen die op basis van hun ideeën zijn opgesteld. Na uitwerking is bij de aanleg van verschillende speelplekken in Teylingen via een aanbesteding specifiek gezocht naar een aannemer die de bewoners tijdens de aanleg betrekt bij bijvoorbeeld de ontruiming, het aanplanten van beplanting of het vlechten van wilgenhutten.

Om de participatie in goede banen te leiden, stelde Speelplan voor deze gemeente een participatiewebsite op. Via deze website kunnen bewoners online de verschillende stappen van het project volgen, ideeën inzenden en reageren op de ontwerpen. Speelplan kan een dergelijke webpagina opstellen voor elk project.

Speelplekken omvormen naar vrije speelruimte

Voor de gemeente Lisse heeft Speelplan een aantal jaar geleden een uitvoeringsplan opgesteld. De conclusie van dit plan was dat er moest worden bezuinigd. Dit is onder andere gedaan door een aantal speelplekken om te vormen: de speeltoestellen verwijderen maar de locatie wel behouden als speelruimte. Speelplan heeft ook voor deze ‘omvormplekken’ ontwerpen mogen makken: leuke speelruimte zonder speeltoestellen waar kinderen hun eigen spel kunnen spelen.