Openbare speelruimtes Alphen aan den Rijn

Voor de gemeente Alphen aan den Rijn pakt Speelplan jaarlijks diverse openbare speelplekken op. Het hele proces van begeleiding van de participatie, het maken van de ontwerpen tot aan de bijbehorende uitwerking. Er zijn al een hoop verschillende speelplekken gerealiseerd in gemeente Alpen aan den Rijn.

Opdrachtgever: Gemeente Alphen aan den Rijn
Soort plek: Openbare speelruimte

Participatie

Het recente beleid van de gemeente is om de speelplekken inclusief en onderhoudsvriendelijk te maken. Dit houdt in dat alle kinderen op de speelplek kunnen spelen en dat er onder de toestellen een vaste ondergrond is aangebracht. Daarnaast is het betrekken van de bewoners ook een belangrijk onderdeel. De gemeente Alphen aan den Rijn gebruikt hierbij de speeltuinbouwer. De kinderen kunnen via deze online ontwerptool hun eigen speeltuin ontwerpen. Het winnende ontwerp wordt omgezet tot een uitvoerbaar ontwerp en daadwerkelijk gerealiseerd.

De speeltuinen op de speeltuinbouwer worden op maat gemaakt. Zo kunnen de kinderen zien dat het echt om hun speeltuin gaat. Speelplak kan voor elke gemeente en project de speeltuinbouwer gebruiken.

Speelaanleidingen

De openbare speelruimtes hebben veel speelaanleidingen. Door spelletjes en routes toe te passen in de ondergrond, ontstaat er meer speelwaarde op de speelplek.