Schoolplein basisschool De Horizon

Het openbare schoolplein De Horizon ligt op het Iwan Kantemanplein in de gemeente Amsterdam. Het wordt gebruikt door kinderen van de basisschool De Horizon en de buurtkinderen.

Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam
Locatie: Schoolplein De Horizon, Iwan Kantemanplein
Realisatie: 2022
Soort plek: Schoolplein

Pleinverdeling

Het schoolplein was eerst een plein met heel veel tegels, een aantal ovale vlakken en tribunes. Er was ook een sportveld waar kinderen konden voetballen en basketballen. Het doel was om van het verharde schoolplein een groene omgeving te maken en het op te delen in drie zones. De drie zones die zijn ontstaan: Sport en spelplein, avonturenzone en het kleuterplein.

Het omvormen van een verhard schoolplein naar een groene omgeving komt steeds vaker voor. Dit zorgt voor betere waterafvoer, schaduwrijke plekken en een groene omgeving voor de buurt. Het combineren met lerend spelen, geeft de locatie extra speelwaarde.

Ontwerp

Op het sport en spelplein staan twee grote combinatie toestellen en is er een sportveld en ontmoetingsplek gecreƫerd. Op deze ontmoetingsplek kan buiten les gegeven worden. De betontegels van de oude situatie zijn hergebruikt en is er een amfitheater van gemaakt. In de avonturenzone is er gebruik gemaakt van verschillende soorten inheemse beplanting. Er zijn diverse routes die de kinderen kunnen volgen en zo op ontdekkingstocht kunnen gaan. In de kleuterzone is een verkeersplein, zandbak, pleinspelletjes en verschillende toestellen gesitueerd. De kinderen kunnen hier al lerend spelen.

Onderstaande dronefoto’s zijn gemaakt door Germieco, de aannemer van deze speelplek.