Speeltuin Kindervreugd in Alphen aan de Rijn

Speeltuin Kindervreugd in Alphen aan de Rijn is veranderd in nu een hippe, groene en inclusieve speeltuin.

Opdrachtgever: Gemeente Alphen aan de Rijn
Locatie: Speeltuin Kindervreugd
Realisatie: 2023
Soort plek: Speeltuinvereniging

Vlekkenplan

Het project voor de herinrichting van speelplek Kinderveugd is begonnen met maken van een vlekkenplan. Dit heeft Speelplan samen gedaan met de Gemeente Alphen aan de Rijn en met de speeltuinbeheerders. Ook zijn we in gesprek gegaan met hen over de vraag wat hun wensen en visie voor de speeltuin.

Ophalen van wensen en eisen

Daarnaast heeft Speelplan samen met de kinderen de fysieke speeltuinbouwer gedaan. Door te knippen, plakken, stickeren en tekenen zijn ook de wensen van de kinderen in beeld gebracht.

In dit project heeft Speelplan op een nieuwe manier de bewoners en kinderen betrokken bij het project door het inzetten van ansichtkaarten, een kleurwedstrijd en een speurtocht met een schatkaart.  

Na het verzamelen van alle wensen en eisen van alle betrokken partijen is er aan de hand van deze input een ontwerp gemaakt.

Vertaalslag van wensen naar ontwerp

Het combinatietoestel van Eibe was nog nagenoeg nieuw dus deze bleef staan. Verder is de hele speeltuin op de schop gegaan. De beheerders streefden ernaar om er een hippe, groene en inclusieve speeltuin van te maken. Zo is er in samenwerking met Erkyplein en Van Vliet gekeken naar de invulling van het groen met bijvoorbeeld eetbare beplanting en de waterbuffering bij de waterspeelplek.

In het midden van de speelplek worden nieuwe bomen geplaatst voor extra schaduw.

Heuvels, een kruipbuis, wilgentunnels en natuurlijke balanceerroute zorgen ervoor dat de speeltuin niet zomaar wordt gevuld met speeltoestellen maar dat het gehele landschap een speelwaarde heeft.

De speelplek is opgedeeld in zones. De peuter/kleuterzone ligt het dichtst bij het terras en het speeltuingebouw voor goed toezicht. De bestaande zandbak is daarom ook verplaatst (deze stond eerst rechtsboven in de speeltuin, waar nu de waterspeelplek is).

Het trapveldje wordt vernieuwd met kunstgras ondergrond, grote doelen en een sterke, geluidsarme ballenvanger.