Speeltuinvereniging Hillesluis

Speeltuin Hillesluis is veranderd van een harde speeltuin naar een heerlijke groene omgeving waar alle kinderen samen kunnen spelen, en op ontdekkingstocht kunnen gaan.

Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
Locatie: Speeltuin Hillesluis Rotterdam
Realisatie: 2022
Soort plek: Speeltuinvereniging

Samen ontwerpen, samen spelen

Buurtbewoners en leerlingen van de basisscholen in de omgeving van de speeltuin hebben meegedacht over het ontwerp van deze speeltuin. Studenten van de Hogeschool Rotterdam hebben meegeholpen met de participatie. Zij bezochten nabijgelegen basisscholen en een school voor kinderen met een beperking. Met al deze idee├źn en wensen is Bureau Speelplan aan de slag gegaan en zo is deze geweldige speeltuin ontstaan.

Van kille speelplek naar een groene speelplek voor iedereen

Vanuit de participatie kwam naar voren dat er behoefte was aan groene speelplek voor iedereen. Het verschil tussen de oude en nieuwe speeltuin is groot. Verharding heeft plaats gemaakt voor gras, struiken en bomen. De speeltuin is een groene omgeving geworden waar kinderen op ontdekkingstocht kunnen gaan. De speeltuin is zo ingericht dat kinderen met een beperking bij elk toestel kunnen komen en mee kunnen spelen. Van de glijbaan, om de schommel, met water spelen, het kan allemaal in deze speeltuin!

Klimaatbestendigheid

Bij de renovatie is niet alleen gekeken naar het spelen en ontdekken, maar is er ook gekeken naar klimaatadaptatie. Zo is er een ondergronds waterkrattensysteem aangelegd. Het regenwater verdwijnt niet in het riool, maar wordt in deze kratten opgevangen. In droge periodes wordt dit water gebruikt.

Speeltuinbende

Na het realiseren van de speeltuin is de speeltuinbende langs geweest voor de speeltuinbendetest. Gewapend met testbordjes laten de kinderen zien waar je wel en niet leuk samen kan spelen. Dit zijn kinderen met en zonder een beperking. Alle resultaten neemt Speelplan mee om deze speeltuin en andere speelplekken- en tuinen nog samenspeelvriendelijker te maken.