Wie mag inspecties aan speeltoestellen uitvoeren?
Sinds 1997 hebben we in Nederland het BVAS, nu beter bekend als het WAS. Hierdoor is er veel verandert. Sinds 1997 moeten speeltoestellen, voordat ze geplaatst mogen worden in de openbare ruimte, gekeurd worden. Dit kan met een typekeuring speeltoestellen, waarbij een type toestel in serie gemaakt mag worden, of middels een incidentele keuring speeltoestellen, waarbij een toestel eenmalig gekeurd wordt.

Een gekeurd toestel betekent nog niet dat er niks meer kan gebeuren. Daarom is regelmatig onderhoud en inspectie noodzakelijk.

Wie mag inspecties uitvoeren? Inspecties aan speel- en sporttoestellen mogen uitgevoerd worden door een bekwaam persoon, maar wat is bekwaam? Dat wil zeggen enige kennis van toestellen en ondergronden. Bij Speelplan BV geven wij al jarenlang cursussen aan diverse gemeenten en organisaties in deze branche over de regels omtrent de inspecties van speel- en sporttoestellen. De 5 daagse cursus inspecteur spelen geeft je op elk onderdeel van de Norm inzicht en laat jou bij Speelplan BV op een interactieve manier (halve dag theorie, halve dag praktijk) zien waar je precies op moet letten tijdens het inspecteren van speel- en sporttoestellen. Aan het einde van deze cursus ontvang je een certificaat. Hiermee toon je jouw bekwaamheid aan. Een SVS-certificaat is niet verplicht, maar is een mogelijkheid om aan te tonen dat je bekwaam bent om inspecties uit te voeren. Om je kennis op pijl te houden na de 5 daagse cursus inspecteur spelen is het aan te raden om jaarlijks een opfriscursus te volgen. Dit omdat er regelmatig wijzigingen en nieuwe inzichten zijn op het gebied van spelen.